Jo, du kan också lära dig dansa!

Oftast är man riktigt nervös när man ska börja dansa eller gå en kurs, och många vågar därför inte ta det första steget.  Det finns framför allt  en utbredd osäkerhet bland just killar som de flesta av oss som tagit steget känner igen. Många har vi varit som tänkt tankarna: “De andra är ju så bra – jag är urkass”, “Jag vägrar göra bort mig och bjuda upp” eller “Nä, dans är inget för mig (men jag skulle ju vilja vara sådär jättebra egentligen!)” Det här kan såklart gälla både tjejer och killar.

Möt här tre av våra killar som delar med sig av sina erfarenheter:

jerker kihlströmNamn: Jerker Kihlström
Ålder40
YrkeVeterinär, egen företagare
Antal dansande år: 3. Har gått kurser i 5 år.
Varför ville du börja dansa? Jag och min fru ville börja göra något socialt och gemensamt, skaffa gemensamma vänner, och röra lite på oss. Det tog emot första gångerna att gå dit – jag kände att jag inte kunde dansa helt enkelt. Efter några gånger kunde man ju plötsligt, och därefter har det bara varit kul.
Hur kändes det att anmäla sig till din första danskurs eller gå ut och dansa socialt för första gången? Panikslaget första gången. Andra och tredje gången dansade jag bara med min fru, och hade lite mindre panik. Efter det bara jättekul.
Vad vill du säga till killar som tvekar? Att börja dansa var en av de bästa saker vi gjort. Man måste våga, och stå ut de första – jobbiga – gångerna. Det blir bara roligare med tiden.

 

 


Martin pixlrNamn: Martin Sahlin
Ålder: 20
Yrke: Ekonomisk börda (Student)
Antal dansade år: Inne på första året
Varför ville du börja dansa? Min tjej har dansat en längre period och jag vill inte behöva stå bredvid och se skum ut när hon är ute.
Hur kändes det att anmäla dig till första kursen? Nervöst, ju närmare danskursen kom ju mer började överlevnadsinstinkterna sparka in. Jag kände att det vore kul att kunna, men fick inte modet förrän min flickvän pressade mig till att göra det!
Hur kändes det att gå dit första gången? Skräckinjagande! Jag var fullständigt livrädd, jag kände kallsvetten och hjärtat rusade tills jag inte längre kunde urskilja enstaka dunkningar.
Var det kul direkt eller tog det sin lilla tid? Det var kul ganska direkt, dock så var jag feg och dansade enbart med min flickvän första lektionerna (Och det gör jag fortfarande någon lektion ibland..). Det jobbigaste när jag väl skulle börja dansa med alla andra var dock inte själva danskurserna, utan dagarna och minuterna strax innan.
Vad vill du säga till folk som inte vågar börja dansa? Mitt största problem inför att börja dansa var att jag avskyr att känna mig i botten, till alla som känner likadant vill jag säga, ”first step to success is getting started”.

 


tomas loden pixlr

Namn: Tomas Lodén
Ålder: 50
Yrke: Produktspecialist
Antal dansande år: i omgångar under 10 år
Hur kom det sig att du började dansa? Jag har alltid tyckt att det ser otroligt roligt ut att kunna dansa. Problemen i början var stora både med kordination och taktkänsla men nu börjar det lossna och är mest bara roligt. En söndag när vi var på kurs kom jag plötsligt på vad Patrick Swayze menade med ”frame” och ”spagettiarmar” i Dirty Dancing.
Hur var det i början på första danskursen? Inför kursen varje söndag försökte jag hitta på någon ursäkt för att inte kunna gå och efteråt kändes det så bra att jag faktiskt lärt mig något nytt även denna gång.
Hur känns det nu på kurserna? Nu ser jag fram emot varje söndag att träffa alla, lära mig nya saker och nöta in det jag lärt mig tidigare.
Hur var det att gå ut och dansa socialt i början? Första gången vi skulle gå ut och dansa var vi på Yesterday i Brottby. När vi kom till parkeringen var känslan ”Herre gud vad mycket folk. Alla kommer att titta på mig, jag åker hem igen”. Nu gjorde vi inte det och det blev en bra kväll. Nu känns det bara bra även om man kommer på ett nytt ställeför att dansa och man inte känner någon. Sedan är det ju fantastiskt roligt när man kommer ut till dansbanorna och träffar alla sina goa dansvänner man lärt känna via dansen.
Vad vill du säga till killar som tvekar? Börja dansa, vänta inte för länge. Det värsta som kan hända är om du märker att du redan kan dansa och därför har haft roligt på kursen aldeles i onödan.

 

 

Här är en underbar film från Lennart Lamsburgh i Uppsala som på ett fantastiskt igenkännande vis berättar hur det kan vara när man stapplar ut i dansvärlden. Se och njut! 😀